GOUTELAS 2011

ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ GOYTELAS ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Κατόπιν προφορικής εγκρίσεως του Προέδρου κ. Σ. Μπρέγιαννου και σε υλοποίηση αποφάσεως του ΔΣ περί συμμετοχής της Εταιρείας στους εορτασμούς του Χρυσού Ιωβηλαίου (1961-2011)από την έναρξη της ανακαίνισης του ιστορικού πύργου Goutelas στο Forez της Γαλλίας, έδρας του ομώνυμου Πολιτιστικού Κέντρου και Ιδρυτικού Μέλους του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία, μετέβησαν ο Διευθυντής της Εταιρείας κ. Αγγελος Δενδρινός και η Ειδική Σύμβουλος, δημοσιογράφος της Καθημερινής κα Ρίτσα Μασούρα.

Οι ως άνω συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό, επέδωσαν εκ μέρους της Εταιρείας και του Δικτύου ειδικά κατασκευασμένο αναμνηστικό με χρυσό κότινο αρκαδικής δρυός και εγχάρακτη επιγραφή στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα με επίστεψη, περιλαμβάνουσα το έμβλημα της Εταιρείας και του Δικτύου και την επιγραφή ΧΑΙΡΕ ΑΡΚΑΔΙΑ. Παράλληλα, επεδόθη στο Κέντρο λάβαρο με το έμβλημά μας και την επιγραφή «Διεθνές Δίκτυο «Αρκαδία» για την μελέτη και αξιοποίηση του παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου» στα ελληνικά και τα γαλλικά, καθώς και αντίτυπα των εκδόσεων «Αρκαδικά» του J. Anton και «Αγία Φωτεινή Μαντινείας», για την βιβλιοθήκη του Κέντρου και προσφέρθηκαν τιμητικά στους πρωτεργάτες του έργου Paul Bouche και Noel Durant.

Η Ελληνική συμμετοχή ενισχύθηκε με την παρουσία τριακονταμελούς αντιπροσωπείας του Χορευτικού Συλλόγου Τεγέας, η οποία έδωσε δύο παραστάσεις με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή των επισκεπτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η επίδοση των αναμνηστικών έγινε με την παρουσία του Δημάρχου της πόλεως Boen κ. Lucien Muriel, Προέδρου της Ενώσεως των Κοινοτήτων της περιοχής του Forez (γνωστής ως περιοχής της Αστρέας), και περιλαμμβάνει διοικητικά 18 Δήμους, εκπροσώπων της Τοπικής Κυβέρνησης, ακαδημαϊκών, στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στην προσφώνησή του ο Διεθυντής της Εταιρείας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις συγχαρητήριες ευχές του Προέδρου μας και όλων των μελών της Εταιρείας και του Δικτύου, τον θαυμασμό προς τους πρωτεργάτες και τους συνεχιστές της θαυμάσιας αυτής πρωτοβουλίας για τη διάσωση του αναγεννησιακού Πύργου και την προβολή της «αρκαδικής» πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής, που απετέλεσε το σκηνικό του διηγήματος ΑΣΤΡΕΑ του Honore d'Urfe, έργου που εισήγαγε τον «αρκαδισμό» στην γαλλική λογοτεχνία.

«Στο πρόσωπο των προτεργατών τιμούμε όλους εκείνους που εργάστηκαν και σήμερα είτε είναι εδώ είτε δεν βρίσκονται πιά μαζύ μας, ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, τάξεις, επαγγέλματα και ηλικίες, που ενώθηκαν και εργάσθηκαν εθελοντικά, καταδεικνύοντας ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Ακουμπωντας τα τείχη του κάστρου ενώνουμε τα χέρια μας με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε μια κίνηση συμβολική και ουσιαστική. Η μητροπολιτική Αρκαδία χαίρεται και συμμετέχει επιδίδωντας το συμβολικό αυτό δώρο, φόρο τιμής σε όλους σας».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συμμετοχή όλων σε ένα τεράστιο πικ-νικ στους κήπους του κάστρου, συνεχίστηκε με προβολές ιστορικών ντοκυμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης αναφορικά στον Πύργο και την ανακαίνησή του, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, ένα μεγάλο υπαίθριο παιγνίδι γνώσης, επισκέψεις σε ιστορικά μέρη και περιπάτους στα μονοπάτια της Αστρέας, συναυλία αφιερωμένη στον Duke Ellington και τελείωσε με μια τσιγκάνικη βραδυά και δείπνο.

Στοι πλαίσιο των δράσεων αυτών τα παρευρισκόμενα μέλη του Δικτύου (Paul Bouche, Mireille Delmas-Marty, Mark Delacroix, Marie-Claude Mioche, Dominique Lardett, Agnes de la Tour) ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή για την πορεία και τα προγράμματα της Εταιρείας και του Δικτύου. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Κέντρου κ. Mark Delacroix και σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων, απεφασίσθη η δημιουργία πενταμελούς Επιτροπής Δικτύου για την Γαλλία με σκοπό τον συντονισμό ενεργειών για την ενίσχυση της Εταιρείας και τη δεύρυνση του Δικτύου. Η Γαλλία συμμετέχει στο Δίκτυο με 15 μέλη, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η Ακαδημαϊκός καθηγήτρια Νομικής κυρία Mirell Delmas-Marty, διακεκριμένη προσωπικότητα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας

Συνάντηση της Επιτροπής Γαλλίας του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία υπό την προεδρία του Paul Bouche.

Ο κ. Noel Durant, ιδιοκτήτης του Πύργου που τον δώρισε στο Πολιτιστικό Κέντρο, δέχεται την έκδοση «Αρκαδικά» του John Anton, ως δώρο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας.

ΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΤΗΣ 5ΟΕΤΙΑΣ

Τα χορευτικά συγκροτήματα Τεγέας και Goutelas

MARC DELACROIX (Πρόεδρος ΔΣ Πολιτιστικού Κέντρου Goutelas), Ρίτσα Μασοούρα, Αγγελος Δενδρινός, Marie-Claude Mioche (Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Goutelas), Lussien Muriel (Δήμαρχος Boen και Πρόεδρος της Ενώσεως των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής Αστρέας).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30,
11526 ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΡΟΥΡΓΊΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 πμ - 5 μμ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο: 
+(30) 2106983080
Κινητό: 
+(30) 6986612788
Fax: 
+(30) 2106918883
Email +
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.