Διακύρηξη του Διεθνούς δικτύου Αρκαδία
Εμείς που συνήλθαμε στο πλαίσιο των συμποσίου της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, στην Αρχαία Μαντινεία της Αρκαδίας στις 29, 30 και 31 Αυγούστου 2008, στον Πύργο Γκουτελά στο Φορέ της Γαλλίας στις 8, 3 και 4 Οκτωβρίου 2009, στην Πάφο στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2010 και την Λευκωσία της Κύπρου στις 14 Φεβρουαρίου 2011, εκπροσωπώντας τις δικές μας πόλεις, περιοχές, επιχειρήσεις και φορείς, και παρουσία προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες του κόσμου, έχοντας συζητήσει με πνεύμα σεβασμού και συνεργασίας τις συνεισφορές των παρευρισκομένων, διακηρύσσουμε ότι αποδεχόμαστε τους όρους της Ιδρυτικής διακήρυξης του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία που υπεγράφη από τα ιδρυτικά του μέλη στην Αρχαία Μαντινεία της Αρκαδίας, στην Ελλάδα, την 31η Αυγούστου 2008 ως εξής:
- Συνειδητοποιούμε ότι η Αρκαδία, πέρα από μια ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση της ειρήνης, της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, της ελευθερίας στον έρωτα, της ευαισθησίας, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Ότι η Αρκαδία είναι το όραμα μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, το αμυδρό και υποβλητικό πορτραίτο ενός τόπου από όπου ο άνθρωπος δεν νιώθει ξεριζωμένος.
- Θεωρούμε ότι το Παγκόσμιο Αρκαδικό Κεκτημένο αποτελείται από σταθερές και διαχρονικές αξίες, οι οποίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συντέλεσαν στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και προσέφεραν λύσεις σε καίριες προκλήσεις. Συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις προσπάθειες που για αιώνες έχουν γίνει με έμπνευση την ποιητική εικόνα της Αρκαδίας, προτείνουμε και προωθούμε την αξιοποίηση του εν λόγω κεκτημένου για να ανταποκριθούμε σε τωρινές προκλήσεις, όπως η οικολογική συμπεριφορά, η αειφόρος ανάπτυξη, το δίκαιο εμπόριο, η ουμανιστική συνείδηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το φυσικό του περιβάλλον.
- Υπογραμμίζουμε την καίρια σημασία της αξιοποίησης του Αρκαδικού Κεκτημένου ως παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, αμοιβαίου σεβασμού και οικολογικής συνείδησης, μέσα από την καλή θέληση και τη συνεργασία των πολιτών του κόσμου.
- Πιστεύουμε ότι οι πολίτες και οι σύνδεσμοι πολιτών που συμβάλλουν στη μελέτη και την αξιοποίηση του Αρκαδικού Ιδεώδους ως κοινού πολιτιστικού αγαθού, τόσο στο χώρο της επιστήμης όσο και των τεχνών και της κοινωνικής προσφοράς, μπορούν να σταθούν οι σπουδαιότεροι μεσολαβητές μεταξύ χωρών, γλωσσών και πολιτισμών.
- Εκφράζουμε την απόλυτη υποστήριξή μας στη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία ως κατάλληλου φορέα για την πραγματοποίηση των στόχων μας.
Επομένως αποφασίσαμε:
- Να ιδρύσουμε και να συμμετάσχουμε στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία, οργανισμό με μόνιμη έδρα την Αρκαδία (Ελλάδα), με σκοπό να φέρει κοντά πόλεις, περιοχές και εταιρείες με όνομα Αρκαδία, φορείς με ιστορικό, πολιτισμικό ή οικολογικό δεσμό με την Αρκαδία, καθώς και εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ακαδημαϊκά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά ιδρύματα και διακεκριμένες προσωπικότητες που προωθούν τις ανθρωπιστικές αξίες του Αρκαδικού Κεκτημένου.
- Να προβάλλουμε την αρκαδική έννοια του φυσικού κάλλους ως οικουμενικό σύμβολο οικολογίας, ως θεμέλιο για τη χάραξη πολιτικών με στόχο την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων.
- Να παροτρύνουμε στην εφαρμογή εθνικών και διεθνών προγραμμάτων επιστημονικού, πολιτιστικού, εμπορικού και οικολογικού χαρακτήρα και να προτείνουμε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
- Να δημιουργήσουμε στην Αρκαδία (Ελλάδα) το Κέντρο Προβολής του Παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου, ως σημείου αναφοράς, συνάντησης, μελέτης και γνωριμίας με την ζωντανή αρκαδική κληρονομιά.
- Να επικαλούμαστε τη συνεργασία των κρατικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα καθώς και των πολιτών των διαφόρων χωρών μας, καλώντας τους να μοιραστούν μαζί μας το όνομα της Αρκαδίας και τα ιδανικά που συνδέονται με αυτό, έτσι ώστε να μας στηρίξουν αμέριστα στην πραγματοποίηση των στόχων μας.
Και τέλος Δηλώνουμε ότι:
- Tο Αρκαδικό Ιδεώδες προσφέρει μια γέφυρα επικοινωνίας για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών.
- Τo Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία αποσκοπεί Στη δημιουργία μιας ροής ανάμεσα στην Αρκαδία και τη μακροχρόνια απήχησή της στον κόσμο, Στην αξιοποίηση, προς όφελος όλων, του τεράστιου δυναμικού του Παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου. Και στον εμπλουτισμό, με χειρονομίες και γνωρίσματα της εποχής μας, αυτής της ίδιας δύναμης του ονόματος και της εικόνας της Αρκαδίας, που ενέπνεε για αιώνες ποιητές, καλλιτέχνες, στοχαστές και διορατικούς πολιτικούς.
- Υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του Κυπριακού Λαού και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής παιδείας, ανακηρύσσουμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τον Ιερό Βράχο της Κύπρου, σε συμβολική έδρα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας.
Με πλήρη συνείδηση λοιπόν της σημασίας της Αρκαδίας, δηλώνουμε συμπερασματικά πως, επανειλημμένως, μακριά από το κλειστό δόγμα και την εξωπραγματική ουτοπία, όταν οι άνθρωποι σκέφτηκαν πως είναι δυνατόν να είναι κανείς ευτυχισμένος και δίκαιος σε αυτόν τον κόσμο, ανέτρεξαν στην Αρκαδία.
Το ίδιο κάνουμε κι εμείς τώρα.