Διεθνής Συμφωνική Ορχήστρα ARCADIA MUNDI

Η Αρκαδία απέκτησε Διεθνή Συμφωνική Ορχήστρα για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συναυλία της νέας συμφωνικής ορχήστρας ARCADIA MUNDI, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στις 7.30 μμ, στην εκκλησία St John's, Smith Square στο Westminster, που χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος λόγω της εκπληκτικής της ακουστικής και της αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής της εποχής του Αγγλικού Μπαρόκ (17ος αι.).

Η νέα ορχήστρα αποτελείται από 46 εθελοντές μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων, που ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία και επέλεξε να ονομασθεί ARCADIA MUNDI, ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, με την οποία θα συνεργαστεί στην υλοποίηση τηε διοργάνωσης ετήσιου καλλιτεχνικού και πολιτιστικού θεσμού στην Αρκαδία, με την ονομασία, “Διεθνές Αρκαδικό Μουσικό Φεστιβάλ» αφιερωμένο στον διάσημο Αρκαδικής καταγωγής Αρχιμουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο.

Στόχος της συναργασίας αυτής είναι η Ορχήστρα και το Φεστιβάλ να: Συμβάλουν στη μύηση του Αρκαδικού Ιδεώδους μέσα από τη μουσική. Φέρουν ζωντανή μουσική σε τόπους όπου δεν συνηθίζεται ή δεν έχει παιχθεί ποτέ. Γεφυρώσουν την ουτοπία που γέννησε αυτά τα έργα με τον τόπο στον οποίο αναφέρονται. Αναδείξουν μουσικά έργα που αντλούν από το αρκαδικό ιδεώδες μέσα από την ανακάλυψη. την ερμηνεία αλλά και την ηχογράφησή τους. Ενθαρρύνουν σύγχρονους συνθέτες να συνθέσουν νέα έργα εμπνευσμένα από την Αρκαδία.

Η πρώτη συναυλία της ARCADIA MUNDI πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, με την συμμετοχή άνω των 600 Λονδρέζων και την παρουσία προσωπικοτήτων της Αγγλικής κοινωνίας και της Ελληνοκυπριακής Ομογένειας, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, πρόεδροι ΜΚΟ και Ιδρυμάτων, μέλη του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία στην Μ. Βρτανία, ακαδημαϊκοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης προβολής στην Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα ως καλλιτεχνική και πολιτιστική είδηση της ημέρας, με αυθημερόν τηλεοπτική κάλυψη της ΕΡΤ με τον ανταποκριτή της στο Λονδίνο κ. Λάμπη Τσιριγωτάκη και αφιέρωμα στην εκπομπή Μένουμε Ελλάδα

Το πρώτο μέρος του προγράμματος διηύθηνε ο Αρκαδικής καταγωγής Αρχιμουσικός και Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας της Βιέννης Αναστάσιος Στρίκος και περιελάμβανε την Κλασσική Συμφωνία του Prokofiev και το Κονσέρτο για Βιολι του Beethoven, με σολίστ τον Τσέχο βιολιστή και Αρχιμουσικό George Hlawizcka.

Το δεύτερο μέρος διηύθηνε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Μαέστρος Hlawizcka και περιελάμβανε σε παγκόσμια πρώτη το Κονσέρτο για Βιολί του Βούλγαρου συνθέτη Arnaoudov, με σολίστ τον Βούλγαρος βιολιστή Ivo Stankov και την Συμφωνία Νο 41 «Jupiter» του Mozart.

Πριν την λήξη της συναυλίας ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας κ. Νίκος Καλτεζιώτης, τ. Υφυπουργός Παιδείας και ο Δρ Χαράλαμπος Δενδρινός, Προεδρεύων της Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ για την Μ. Βρετανία, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Διευθυντής του Ελληνικοί Ινστιτούτου του Βασιλικού Κολλεγίου Χολογουέϊ, επέδωσαν ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα συγχαίρωντας την Ορχήστρα για την πρωτοβουλία της και την προσεκάλεσαν να παρουσιαστεί επίσημα στην Ελλάδα πριν το Πάσχα και στο Φεστιβάλ στην Αρκαδία τον Αύγουστο του 2013, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 5 χρόνια του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε συμβολικά με τον Αρκαδικό Χορό του Σκαλκώττα και έτσι η Αρκαδία απέκτησε πανυγηρικά Διεθνή Συμφωνική Ορχήστρα, διακατεχόμενη από τις αξίες και τις αρχές του παγκόσμιου Αρκαδικού Ιδεώδους, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της. Για Videο πατήστε εδώ: (στο 40ο λεπτό)

Η στιγμή της ονομασίας της νέας ορχήστρας και η υποδοχή της στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία από τον Γενικός Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Τον Διευθυντή της Εταιρείας και τον Προεδρεύοντα της Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία για την Μ. Βρετανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου και του Αρχιμουσικού Αναστάσιου Στρίκου Αναστάσιος Στρίκος, Μαριάννα Αναστασίου-Καλτεζιώτη, Νίκος Καλτεζιώτης, Χρυσάνθη Λαιμού, Άγγελος Δενδρινός.

ARCADIA MUNDI: Μια νέα διεθνής ορχήστρα Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η Αρκαδία, πέρα από μια ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι ένα συνειρμικό όνομα, το οποίο επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, που είναι συνυφασμένη με την έννοια της αρμονίας, της απλότητας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, της ευαισθησίας, του μέτρου, της λατρείας της φύσης και της επιστροφής στην ουσία.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ενάντια στην ασυνειδησία, τον φανατισμό και την αυθαιρεσία, πολλά αξιόλογα πνεύματα έχουν κρατήσει μια στάση αντίστασης βασιζόμενα σ’ αυτή την ποιητική εικόνα της Αρκαδίας και έτσι δημιουργήθηκε το Αρκαδικό Ιδεώδες, σαν μια πολιτιστική σταθερά, που επηρέασε τον δυτικό πολιτισμό, όπως διαμορφώθηκε ανα τους αιώνες, και συνεχίζει να επηρεάζει τον δυτικό πολιτισμό ως τις μέρες μας αποτελώντας διαρκή πηγή έμπνευσης και τρόπο ζωής, μέσα από τους Μύθους, την Ιστορία, τήν Ποίηση, τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, τη Μουσική και τη Ζωγραφική.

Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της εποχής, όπως η οικολογική συμπεριφορά, η αειφόρος ανάπτυξη, το δίκαιο εμπόριο, η ουμανιστική συνείδηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με το περιβάλλον του, δημιούργησε το Διεθνές Δίκτυο «ΑΡΚΑΔΙΑ», ως θεσμικό όργανο για την εφαρμογή των σκοπών της.

Η Αρκαδία δεν σταμάτησε ποτέ να τροφοδοτεί τη μουσική δημιουργία με ιδέες και θεματικό υλικό από την αρχαιότητα ως σήμερα. Τα έργα αυτά ωστόσο ερμηνεύονται συχνά με τρόπο που αγνοεί την ουσία του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Αυτός ήταν ο λόγος που μια νέα ορχήστρα, η οποία αποτελείται από εθελοντές μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων, που ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία, επέλεξε να ονομασθεί ARCADIA MUNDI και έθεσε ως κύριους στόχους την συνεργασία με την Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία, ώστε:

  • Να συμβάλει στη μύηση του Αρκαδικού Ιδεώδους μέσα από τη μουσική. Να φέρει ζωντανή μουσική σε τόπους όπου δεν συνηθίζεται ή δεν έχει παιχθεί ποτέ.
  • Να γεφυρώσει την ουτοπία, που γέννησε αυτά τα έργα, με τον τόπο, στον οποίο αναφέρονται.
  • Να αναδείξει μουσικά έργα που αντλούν από το αρκαδικό ιδεώδες μέσα από την ανακάλυψη, την ερμηνεία και την ηχογράφησή τους.
  • Να ενθαρρύνει σύγχρονους συνθέτες να συνθέσουν νέα έργα εμπνευσμένα από την Αρκαδία.

Η πρώτη συναυλία της ARCADIA MUNDI θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας στο Λονδίνο την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στις 7.30 μμ, στην εκκλησία St John's Smith Square στο Westminster, η οποία θεωρείται αριστούργημα του Αγγλικού Μπαρόκ και ένας από τους καλύτερους συναυλιακούς χώρους στο Λονδίνο και προσελκύει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κλασσική Συμφωνία του Prokofiev, την Συμφωνία Νο 41 «Jupiter» του Mozart, το Κονσέρτο για Βιολι του Beethoven, σε παγκόσμια πρώτη το Κονσέρτο για Βιολί του Βούλγαρου συνθέτη Arnaoudov, και τον Αρκαδικό Χορό του Σκαλκώττα.

Την ορχήστρα θα διευθύνουν ο Αρκαδικής καταγωγής Αρχιμουσικός Αναστάσιος Στρίκος και ο καλλιεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Τσέχος Αρχιμουσικός και βιολιστής George Hlawizcka. Σολίστ ο διάσημος Βούλγαρος βιολιστής Ivo Stankov.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:

Ελλάς: Άγγελος Δενδρινός, +(30) 6932688982, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μ. Βρετανία: George Hlawizcka, +(44) 7950 321294, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βιέννη: Αναστάσιος Στρίκος, +(43) 17151093, +(43) 6605506250, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδες:

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη συναυλία, πατήστε εδώ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΝΤΡΗΣ 1928-2012

Γεννήθηκε το 1928 στην Τεγέα της Αρκαδίας. Εργάσθηκε στην επιχείρηση του πατέρα του και αμέσως μετά μετακόμισε στην Τρίπολη, όπου διακρίθηκε ως νέος, δυναμικός, δημιουργικός, έντιμος, ικανός και, το σημαντικότερο, καλλιεργημένος και καλός άνθρωπος.

Χάρη την αποφασιστική συμβολή του, ανέπτυξε γρήγορα στην Τρίπολη, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Ως δεινός δημοσιογράφος, ταξίδεψε ευρέως στην Ελλάδα και το εξωτερικό καλύπτοντας με ειδήσεις, σχόλια και άρθρα ως το τέλος της ζωής την μηνιαία Εφημερίδα Αρκαδικά Νέα.

Με την ιδιότητα αυτή βοήθησε διάφορους συγγραφείς και ερευνητές με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρκαδίας και συνεισέφερε σε πολλά ντοκιμαντέρ. Δεύτερη μετά την αγάπη του προς την αφιερωμένη σύζυγό του Μαρία και παιδιά του Λίνα και Στράτο, ήταν αυτή για την Τρίπολη.

Η μεγάλη αγάπη για την πόλη ήταν υπό την ηγεσία του Αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να δεχθεί την ανάθεση των καθηκόντων του Δημάρχου της για την περίοδο 1970-1974. Αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης με επιτυχία σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες, διακρινόμενος ως διευθυντής προγράμματος για το κανάλι του ΑΝΤ1 TV από το 1990-1999.

Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε συνεχώς και αποτελεσματικά για την προώθηση των αξιών και των αρχών του Αρκαδικού Ιδεώδους και τις σχέσεις μεταξύ της μητροπολιτικής Αρκαδίας και των «Αρκαδιών» του κόσμου.

Το 2007 έγινε συνιδρυτής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και μαζί με τον Charles Gilb, πρώην Δήμαρχο της πόλεως City of Arcadia, Ca, USA, και τoν Ισπανό Ελληνιστή Pedro Olalla ήταν οι εμπνευστές για τη σύσταση του Διεθνούς Δικτύου «Αρκαδία», πού σήμερα αριθμεί περισσότερα από εκατό μέλη, μεταξύ των οποίων εκπροσώπους πόλεων, ιδρυμάτων, ενώσεων, εταιρειών με το όνομα «Αρκαδία», καθώς και διακεκριμένες προσωπικοτήτες που προωθούν το Αρκαδικό Ιδεώδες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Αυστραλία και Ισπανία.

Ο θάνατος τον βρήκε στις 14 Αυγούστου 2012, μετά από ανακοπή καρδίας κατά τη διάρκεια της κολύμβησης στις καλοκαιρινές του διακοπές. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΟΓΕΝΕΙΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι προαιώνιοι ιστορικοί, γλωσσικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί της Κύπρου με την Αρκαδία ανανεώνονται, ενδυναμώνονται και προβάλλονται μέσα από το πρόγραμμα ΑΓΑΠΗΝΩΡ της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, που σκοπεύει στην δημιουργία επαφών και συνεργασιών μεταξύ της Μεγαλονήσου και της μητροπολιτικής Αρκαδίας, σε τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η οικολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Πάφου και ο ξακουστός ναός της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο ιδρύθηκαν από τον Τεγεάτη βασιλέα των Αρκάδων Αγαπήνορα, κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμο.

Το Διεθνές Συμπόσιο «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΚΥΠΡΟ», που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2010 στην Πάφο, εξέτασε και προέβαλε αφενός μεν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, που ενώνουν διαχρονικά την Αρκαδία με την Κύπρο, αφετέρου δε κατέθεσε προτάσεις για την διατήρηση και την αξιοποίηση της ξεχωριστής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις αρχές και τις αξίες του αρκαδικού ιδεώδους.

Ταυτόχρονα η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία καθιέρωσε το θεσμό «ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ», με έπαθλο πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρκαδία μαθητών, που θα διακρίνονται για εργασίες τους αναφορικά με την Αρκαδία, το Αρκαδικό Ιδεώδες και τις Αρκαδο-Κυπριακές σχέσεις, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της ανακύρηξης του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της και ένταξής του στο Διεθνές Δίκτυο «ΑΡΚΑΔΙΑ» τον Φεβρουάριο 2011.

Η πρώτη απονομή συμπίπτει με την 200η επέτειο από την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου και στο πλαίσιο των εορτασμών της η Αρκαδία υποδέχεται μαζί με τους αριστείς της περιόδου 2011-2012, τον Διευθυντή και αντιπροσωπεία Καθηγητών και μαθητών της ιστορικής αυτής Σχολής, και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, απόφοιτο και τ. Καθηγητή της, οι σχετικές δε εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Ιωάννου Σμυρνιώτη.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σχεδιάσθηκε με σκοπό οι απόγονοι του Αγαπήνορα, επιστρέφοντας στην μητρική γη, να περιηγηθούν στα σημαντικότερα μέρη της Αρκαδίας, να έλθουν σ’ επαφή την Αρκαδική φύση, να γνωριστούν με μαθητές σχολείων της Αρκαδίας, να γευθούν την αρκαδική φιλοξενία και να εντρυφήσουν στις αρχές και στις αξίες του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ», Παρασκευή 22-6-2012, ώρα 8.30 μμ, στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Λεβίδι. Κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου και μαθητών Αρκαδικών Λυκείων για την συμβολή της εφαρμογής των διαχρονικών αρχών και των αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εποχής μας.

Συντόνισε η δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κα Ρίτσα Μασούρα, ειδική σύμβουλος της Εταιρείας μας. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη, από τον 25μελή Θεατρικό Όμιλο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Σάββατο 23-6-2012, ώρα 8.30 μμ, στο Θέατρο του Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη. Πριν από την παράσταση έγινε η απονομή του Αρκαδικού Μαθητικού Αριστείου στους αριστείς της περιόδου 2011-2012 και απενεμήθη τιμητική διάκριση στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Συνάντηση παραγόντων της Κυπριακής Πρεσβείας, Σάββατο 23-6-2012, ώρα 6.00 μμ, στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη, Κάψια, με αντιπροσωπευτικές επιχειρηματικές οργανώσεις της Αρκαδίας (Εμπορικό Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Σύνδεσμο Επιχειρηματιών ΒΙΠΕ Τριπόλεως κλπ), καθώς και με εκπροσώπους των δήμων της Αρκαδίας, για την προετοιμασία προγράμματος ανάπτυξης διμερών σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ: Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Αρχαίας Μαντινείας. Κυριακή 24-6-2012, ώρα 8.30 π.μ. Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ.κ. Γεωργίου με συμμετοχή των καθηγητών και μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, των μελών της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, του Συλλόγου Κυπρίων Αρκαδίας και των συνεργαζομένων φορέων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, της Ένωσης Κυπρίων Αρκαδίας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων, των Ξενοδοχείων “Αρχοντικό Καλτεζιώτη”, “Καλλιστώ”, “Tripoli City Hotel” και “Ισαρέικο Σπίτ”, των εταιριών ''Σ. Ν. Μπρέγιαννος - Γ. Ν. Μπρέγιαννος και Συνεργάτες ΑΕΔΕ'', “World Wide Wheel Transport & Logistics”,”Αρκαδιανή” και “Οπτικοακουστικά ΗΧΟΣ-Ε. Σμυρνιώτης”, των εστιατορίων “Grand Challet” και “Sunset”, του πρακτορείου Destino Tours, του Κτήματος Σπυρόπουλος και του Κτήματος Τσέλεπου.

Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό ΡαδιόφωνοΤρίπολης, Αρκαδικά Νέα, Καθημερινά Νέα. Αρκαδικές Ειδήσεις και arcadia kalimera.gr Για το έντυπο της εκδηλώσεως με τις εργασίες των αριστευσάντων μαθητών πατήστε εδω

ΦΙΛΟΙ ΔΑΕ: Στο πλαίσιο των εορτασμών της συμπλήρωσης της πρώτης πενταετίας της λειτουργίας της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο θέσπισε τη δημιουργία του Κύκλου των ΦΙΛΩΝ, που παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ περισσότερα

2-4/10/2009 ΣΤΟ FOREZ, ΓΑΛΛΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ 1η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑ

Μία σημαντική Αρκαδική Συναντιση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου του 2009, στο ιστορικό Πυργο του Goutelas, στη περιοχή του Φορέ, η οποία θεωρείται η γαλλική Αρκαδία. Την εκδήλωση συνδυοργανώνουν το Πολιτιστικό Κέντρο Château de Goutelas -ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία- και η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο τούτης της Συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί η 1η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 στην Αρχαία Μαντίνεια με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας. Διαβάστε περισσότερα στην Ειδική Σελίδα FOREZ 2009

20/08/2009 ΣΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης" στη Ζάτουνα Γορτυνίας, διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 20, 21 & 22 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Μουσείου "Μίκης Θεοδωράκης", με ώρα έναρξης στις 8:30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου θα γίνει παρουσίαση σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων για τον ποιητή, απαγγελία ποιημάτων από το Δημήτρη Καταλειφό, χορογραφία της Νανάς Κανδύλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμέρη. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης στις 8:00 μ.μ., η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος τον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, γιατί εκφράζει την αρμονία και τις ανθρωπιστικές αξίες ως σύγχρονος συνεχιστής του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου θα συνοδέψει τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης όντας εξόριστος στη Ζάτουνα.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, σε μια και μόνη εμφάνιση στην Ελλάδα, ο ενορχηστρωτής και παραγωγός του Μ. Θεοδωράκη Henning Schmiedt, θα συνοδέψει την Μαρία Φαραντούρη στο πιάνο σε τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου και των άλλων ποιητών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Προσφώνηση του Διευθυντή της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, κ. Pedro Olalla, στην τελετή αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη ως Επιτίμου Μέλους της ΔΑΕ. Ζάτουνα (Αρκαδία), 20-8-2009.

Κυρίες και κύριοι: Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία μας καθώς και για τους λόγους για τους οποίους σήμερα, την επέτειο της αρχής της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη εδώ στη Ζάτουνα, αναγορεύουμε αυτόν τον αξιοθαύμαστο μουσικό και υπερασπιστή της δικαιοσύνης επίτιμο μέλος της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας.

Η Αρκαδία, πέρα από μια ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας. Μιας ευδαιμονίας που είναι συνυφασμένη με την έννοια της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, της ευαισθησίας, της δικαιοσύνης, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ενάντια στην ασυνειδησία, τον φανατισμό και την αυθαιρεσία, πολλά αξιόλογα πνεύματα έχουν κρατήσει μια στάση αντίστασης βασιζόμενα σε τούτη την ποιητική εικόνα της Αρκαδίας.

Σήμερα, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτό το παράδειγμα, ανταποκρινόμενοι σε τωρινές προκλήσεις όπως η οικολογική συμπεριφορά, η αειφόρος ανάπτυξη, το δίκαιο εμπόριο, η δίκαια κατανομή του πλούτου, η ουμανιστική συνείδηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Για αυτό, την άνοιξη του 2007, μια μικρή ομάδα ανθρώπων από διάφορες χώρες πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε μια διεθνή εταιρεία για τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού κεκτημένου: International Society for Arcadia. Έχουμε για πρόκληση τη δημιουργία ενός διαύλου ανάμεσα στην πραγματική Αρκαδία και την Αρκαδία ως έννοια στον κόσμο.

Διότι πιστεύουμε πως υπάρχει ένας αξιοποιήσιμος πλούτος συνδεδεμένος με το όνομα Αρκαδία και πως από την επαφή και τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και φορέων, εμπνευσμένων από το αρκαδικό ιδεώδες, θα προκύψει αναμφίβολα όφελος για όλους.

Φέτος τον Μάιο, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της Εταιρείας μας στην Αθήνα, υπογράψαμε με μεγάλη χαρά μνημόνιο συνεργασίας με το Μουσείο - Διεθνές Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», ανοίγοντας τον δρόμο για την επικείμενή του ένταξη στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία.

Πρωταρχικός στόχος είναι η αμοιβαία ενίσχυση στην πραγματοποίηση των σκοπών μας και, πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία στην προώθηση του μουσικού και κοινωνικού έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού μέσω της ολοκληρωμένης έκδοσης των έντεκα συμφωνιών του με τίτλο «Αρκαδία» και της δρομολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που αναδεικνύουν τη μουσική και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αρκαδικά γνωρίσματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον βίο και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Πράγματι, μουσική και δικαιοσύνη είναι δύο από τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, που από της απαρχές του δυτικού πολιτισμού μας συνθέτουν την πολύπλευρη και υποβλητική ποιητική εικόνα της Αρκαδίας.

Ήδη από τους καιρούς του γέρου Ησίοδου, πατέρα της εικόνας της Χρυσής Εποχής, μουσική και δικαιοσύνη παρουσιάζονται συνυφασμένες. Εκείνος, ποιμένας-ποιητής, μάς δίδαξε με το τραγούδι που έμαθε από τις θεές του βουνού πως η δικαιοσύνη είναι το μονοπάτι που οδηγεί τους ανθρώπους στη μόνη εφικτή ευδαιμονία πάνω στη γη.

Καμιά άλλη ελπίδα δεν μπορεί να υπάρχει για εμάς πέρα από την κατάκτηση τούτης της παράξενης δύναμης που προσπαθεί να επιβληθεί της αυθαιρεσίας και της ανισότητας· καμιά άλλη προστασία πέρα από εκείνη αυτής της βίας που πρέπει να ασκεί κανείς στον εαυτό του ώστε να ενεργεί σύμφωνα με την αλήθεια δίνοντας στον καθένα ό,τι του αξίζει.

Αυτό το πανάρχαιο τραγούδι ταξίδεψε ως εμάς στο στόμα ποιητών-ποιμένων όπως ο Θεόκριτος, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Αλανός, ο Πετράρχης, ο Σανατσάρο, ο Κρουζ ε Σίλβα και ο Ρουσώ, οι οποίοι, με τον τρόπο τους, καταπολέμησαν την αδικία, γνώρισαν τον αποκλεισμό και την εξορία και αναζήτησαν την Αρκαδία.

Σε αυτή τη δυσμενή περίσταση συναντάμε και τον Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, σε μια άδικη εξορία, σε μια Αρκαδία που δεν είναι ανέμελη φυγή αλλά δημιουργικό καταφύγιο, που δεν τον βυθίζει στην αδιαφορία αλλά που τον ωθεί με σφρίγος στην πράξη. Για αυτά, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία έχει την τιμή να αναγορεύσει σήμερα Επίτιμο Μέλος τον μουσικό, στοχαστή και άνθρωπο της πράξης Μίκη Θεοδωράκη.

Για όλα αυτά και γιατί η γενναία στάση του και το παράδειγμά του θα μας βοηθούν πάντα να πιστέψουμε ότι κάτι είναι στο χέρι μας για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο μια εφικτή Αρκαδία.

Ευχαριστώ πολύ.
Pedro Olalla

Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας

12/05/2009 ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (ΑΘΗΝΑ) ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με μήνυμά του από τις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Αρκαδίας και Δήμαρχος Τρικολώνων (Στεμνίτσας) Γιώργος Μπαρούτσας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο τ. Υπουργός Παρασκευάς Αυγερινός και προσωπικότητες του πολιτικού ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Κατά την εκδήλωση ανακηρύχθηκαν Επίτιμα Μέλη ο βραβευμένος με το Nobel Ειρήνης 2007 Καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινώτης, ο Καθηγητής Ιατρικής Γιάννης Παπαδημητρίου, ο ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Francisco Θανάσης Μασκαλέρης, ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας Λουκής Παπαφιλίππου, ο εμπνευστής της αναβίωσης των αρχαίων Λυκαίων Αγώνων Νίκος Κωστόπουλος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα, σε αναγνώριση του επιστημονικού έργου και της προσφοράς τους στην κοινωνία, ως ενεργοί θιασώτες του Αρκαδικού Ιδεώδους και αντηλλάγησαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης - Ζάτουνα και της Οικολογικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ECOWEEK, προκειμένου να σχεδιασθούν από κοινού εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην οικολογική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και οικογενειών.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το έργο της Εταιρείας, καθώς και το μελλοντικό σχέδιο δράσης, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη και την ενίσχυση της σχέσης της οικουμενικής εικόνας της Αρκαδίας με καίριες προκλήσεις της εποχής μας όπως η οικολογική συνείδηση, η δίκαια κατανομή του πλούτου και η αναθεώρηση της έννοιας προόδου, καθώς και στην πρόταση και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.

Ο Πρόεδρος Νίκος Καλτεζιώτης και ο Διευθυντής Pedro Olalla, έδωσαν το στίγμα της Εταιρείας και ανέπτυξαν τον σπουδαίο ρόλο που καλείται η Αρκαδία να αναλάβει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από λύσεις που αναδεικνύονται από την μελέτη και αξιοποίηση του Παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου, του πλούτου δηλαδή που δημιούργησε η παρουσία του Αρκαδικού στοιχείου στον Δυτικό Πολιτισμό από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Η Αντιπρόεδρος Μπριγκίτα Παπασταύρου και ο Έφορος του ΔΣ Καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος παρουσίασαν τα πεπραγμένα της διετούς πορείας της Εταιρείας, όπου η επιτυχής πραγματοποίηση δύο σημαντικών διεθνών συναντήσεων στην Αρκαδία το 2007 και το 2008, είχε ως αποτέλεσμα την θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου δικτύου με την επωνυμία ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΚΑΔΙΑ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι πόλεων, περιοχών, εκπαιδευτικών & ερευνητικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών & καλλιτεχνικών φορέων, που φέρουν το όνομα Αρκαδία, καθώς και προσωπικότητες που πρεσβεύουν και εφαρμόζουν έμπρακτα τις αρχές και αξίες του Αρκαδικού ιδεώδους.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που έλαβε τον λόγο ο Λουκής Παπαφιλίππου αναφερόμενος στους κοινούς δεσμούς της Κύπρου με την Αρκαδία και εξήγγειλε την ίδρυση παραρτήματος της Εταιρείας και του Δικτύου εκεί απαγγέλωντας τον Ύμνο του Παγκυπρίου Γυμνασίου «Λάτρες εμείς της κλασσικής Ελλάδας, Αρκαδικοί βλαστοί ...»

Στο φιλόδοξο πρόγραμμα της Δημιουργίας του Κέντρου Προβολής του παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου και του Αρκαδικού Πάρκου στην Αρχαία Μαντινεία και τους τρόπους υλοποίησής του ανάπτυξαν ο Ειδικός Σύμβουλος Βασίλης Χανδακάς και ο Οικονομικός Σύμβουλος του ΔΣ Δημήτρης Σούντρης. Η εκδήλωση έκλεισε με απονομές αναμνηστικών στους χορηγούς της Εταιρείας μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΟΤ, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και επιχειρηματικοί φορείς από την Αθήνα, την Αρκαδία και την Θεσσαλονίκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30,
11526 ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΡΟΥΡΓΊΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 πμ - 5 μμ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο: 
+(30) 2106983080
Κινητό: 
+(30) 6986612788
Fax: 
+(30) 2106918883
Email +
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.