PAUL BOUCHET 1924-2019

Paul Bouchet 250 Με βαθειά λύπη πληροφορηθήκαμε ότι την 25η Μαρτίου 2019 έφυγε από την ζωή ο Paul Bouchet, Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γαλλίας του Διεθνούς Δικτύου ΑΡΚΑΔΙΑ.
Προς τούτο και εκ μέρους όλων των μελών της Εταιρείας και του Δικτύου αποστέλουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους φίλους και συνεργάτες του στο Forez, καθώς και την ευρύτερη «οικογένεια των Γάλλων «Αρκάδων και Αρκαδιστών».
Καθ΄ όλο τον μεγάλης διάρκειας και εξαιρετικά σημαντικό βίο του ο Paul Bouchet προσέφερε αφειδώς, ανιδιοτελώς και εθελοντικά τις γνώσεις του, τις γνωριμίες του και τις υπηρεσίες του στο Forez -tην Γαλλική Αρκαδία- και την τοπική κοινωνία τoυ τόπου καταγωγής του, στην Πατρίδα του, στην επιστήμη του δίκαιου και στον ανθρωπισμό.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, στο Αρκαδικό Ιδεώδες, τις αρχές και αξίες του οποίου όχι μόνο πίστευε, αλλά και εφήρμοζε στη καθημερινή του ζωή, προβάλλοντας τη διαχρονικότητα και τη συμβολή τους στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Υπήρξε ένας σύγχρονος οραματιστής και βαθειά ανθρωπιστής, δημιουργώντας την δική του Ουτοπία στην κοιλάδα του Forez, αναβιώνοντας την Αρκαδική ταυτότητα της Αναγεννησιακής εποχής εμπνέοντας και επιβάλλοντας την αναστήλωση του Πύργου Chateu de Goutelas πριν έξη σχεδόν δεκαετίες.
Υπήρξε, όμως, και τυχερός γιατί έζησε να δει τους καρπούς των έργων του να αποδίδουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα βιώσιμης ανάπτυξης προγράμματος ενός τόπου που αξιοποίησε την βουκολική εικόνα και την «Αρκαδική» ιστορία του.
Η πρωτοβουλία του να στηριχθεί η τοπική ανάπτυξη γύρω από τον Αρκαδικό Μύθο του επικού μυθιστορήματος Asree του συντοπίτη του Onore d’ Urfee, αξιοποιώντας τα μονοπάτια της περιοχής και τα αξιοθέατα όπως περιγράφονται σε αυτό με τη δημιουργία πολιτιστικής
διαδρομής γύρω από τον εμβληματικό Πύργο του Goutelas, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση, μιας και με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, φίλων του και γνωστών προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο, κατόρθωσε να αναγνωρισθεί ως κίνητρο οικονομικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αναγέννησης όλης της ευρύτερης περιοχής.
Εμείς, τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία από τη Μητροπολιτική Αρκαδία της Ελλάδος και απ΄ όλο τον κόσμο συμμετέχουμε στο πένθος των Γάλλων Αρκάδων και αισθανόμαστε φτωχότεροι για την απώλεια του αδελφού μας Paul Bouchet.
Τη στιγμή αυτή που τελείται η νεκρώσιμος ακολουθία του και εν συνεχεία η επιμνημόσυνος σύναξη στον Πύργο του Goutelas, φέρνουμε στον νού την μνημειώδη ομιλία του κατά το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρκαδία με θέμα «Αρκαδική Συνάντηση στο Forez» (19-21 Οκτωβρίου 2009), έναν ύμνο για την σημασία της δικαιοσύνης ως βασικής αρχής του Αρκαδικού Ιδεώδους, αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξη του ως Επίτιμου Μέλους του Δικτύου μας και Προέδρου της Γαλλικής Εθνικής Επιτροπής.
Το Συμπόσιο εκείνο, κατά το οποίο οργανώθηκε λειτουργικά το Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία, έκλεισε με την συμβόλική φύτευση Αρκαδικής Δρυός στους κήπους του Πύργου, την οποία ο Paul Bouchet πότισε με νερό από την Πηγή της Στυγός που έφερε η Ελληνική Αντιπροσωπεία σε μια ειδικά κατασκευασμένη λύκιθο με ζωγραφισμένη τη μορφή της Ατρέας που από τότε φυλάσσετε στην συλλογή του Πύργου.
Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούμε τον Paul Bouchet, στο ταξείδι του για την δική του Αρκαδία, με την ευχή να βρεί η ψυχή του αιώνια γαλήνη και ευδαιμονία.
Οι προσευχές και οι σκέψεις μας τώρα είναι κοντά στην πολυαγαπημένη σύζυγό του Ακαδημαϊκό Mireille Delmas-Marty και τον μοναχογιό τους Francois Bouchet, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες, φίλους και γνωστούς του στο Forez, στην Γαλλία και σε όλο τον Κόσμο.
Η Αρκαδική Δρυς συμβολίζει την δοξα και την αιωνιότητα. Νοερά καταθέτουμε κότινο απόκλάδους της και ραίνουμε με φύλλα Αρκαδικής Δρυός από το Μαίναλο και το Λύκαιον Όρος την τελευταία κατοικία του σπουδαίου αυτού Άνθρωπου, Φίλου και Αρκά. Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

Αρκαδία, 29 Μαρτίου 2019
Για το Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία
Νίκος καλτεζιώτης Άγγελος Δενδρινός
Πρόεδρος Διευθυντής

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30,
11526 ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΡΟΥΡΓΊΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 πμ - 5 μμ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο: 
+(30) 2106983080
Κινητό: 
+(30) 6986612788
Fax: 
+(30) 2106918883
Email +
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.