ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΟΓΕΝΕΙΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι προαιώνιοι ιστορικοί, γλωσσικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί της Κύπρου με την Αρκαδία ανανεώνονται, ενδυναμώνονται και προβάλλονται μέσα από το πρόγραμμα ΑΓΑΠΗΝΩΡ της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, που σκοπεύει στην δημιουργία επαφών και συνεργασιών μεταξύ της Μεγαλονήσου και της μητροπολιτικής Αρκαδίας, σε τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η οικολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Πάφου και ο ξακουστός ναός της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο ιδρύθηκαν από τον Τεγεάτη βασιλέα των Αρκάδων Αγαπήνορα, κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό Πόλεμο.

Το Διεθνές Συμπόσιο «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΚΥΠΡΟ», που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2010 στην Πάφο, εξέτασε και προέβαλε αφενός μεν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, που ενώνουν διαχρονικά την Αρκαδία με την Κύπρο, αφετέρου δε κατέθεσε προτάσεις για την διατήρηση και την αξιοποίηση της ξεχωριστής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις αρχές και τις αξίες του αρκαδικού ιδεώδους.

Ταυτόχρονα η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία καθιέρωσε το θεσμό «ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ», με έπαθλο πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρκαδία μαθητών, που θα διακρίνονται για εργασίες τους αναφορικά με την Αρκαδία, το Αρκαδικό Ιδεώδες και τις Αρκαδο-Κυπριακές σχέσεις, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της ανακύρηξης του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε συμβολική έδρα της και ένταξής του στο Διεθνές Δίκτυο «ΑΡΚΑΔΙΑ» τον Φεβρουάριο 2011.

Η πρώτη απονομή συμπίπτει με την 200η επέτειο από την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου και στο πλαίσιο των εορτασμών της η Αρκαδία υποδέχεται μαζί με τους αριστείς της περιόδου 2011-2012, τον Διευθυντή και αντιπροσωπεία Καθηγητών και μαθητών της ιστορικής αυτής Σχολής, και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, απόφοιτο και τ. Καθηγητή της, οι σχετικές δε εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Ιωάννου Σμυρνιώτη.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σχεδιάσθηκε με σκοπό οι απόγονοι του Αγαπήνορα, επιστρέφοντας στην μητρική γη, να περιηγηθούν στα σημαντικότερα μέρη της Αρκαδίας, να έλθουν σ’ επαφή την Αρκαδική φύση, να γνωριστούν με μαθητές σχολείων της Αρκαδίας, να γευθούν την αρκαδική φιλοξενία και να εντρυφήσουν στις αρχές και στις αξίες του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ», Παρασκευή 22-6-2012, ώρα 8.30 μμ, στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Λεβίδι. Κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου και μαθητών Αρκαδικών Λυκείων για την συμβολή της εφαρμογής των διαχρονικών αρχών και των αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εποχής μας.

Συντόνισε η δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κα Ρίτσα Μασούρα, ειδική σύμβουλος της Εταιρείας μας. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη, από τον 25μελή Θεατρικό Όμιλο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Σάββατο 23-6-2012, ώρα 8.30 μμ, στο Θέατρο του Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη. Πριν από την παράσταση έγινε η απονομή του Αρκαδικού Μαθητικού Αριστείου στους αριστείς της περιόδου 2011-2012 και απενεμήθη τιμητική διάκριση στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

ΤΡΩΑΔΕΣ

Συνάντηση παραγόντων της Κυπριακής Πρεσβείας, Σάββατο 23-6-2012, ώρα 6.00 μμ, στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη, Κάψια, με αντιπροσωπευτικές επιχειρηματικές οργανώσεις της Αρκαδίας (Εμπορικό Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Σύνδεσμο Επιχειρηματιών ΒΙΠΕ Τριπόλεως κλπ), καθώς και με εκπροσώπους των δήμων της Αρκαδίας, για την προετοιμασία προγράμματος ανάπτυξης διμερών σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ: Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Αρχαίας Μαντινείας. Κυριακή 24-6-2012, ώρα 8.30 π.μ. Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ.κ. Γεωργίου με συμμετοχή των καθηγητών και μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, των μελών της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, του Συλλόγου Κυπρίων Αρκαδίας και των συνεργαζομένων φορέων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, της Ένωσης Κυπρίων Αρκαδίας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων, των Ξενοδοχείων “Αρχοντικό Καλτεζιώτη”, “Καλλιστώ”, “Tripoli City Hotel” και “Ισαρέικο Σπίτ”, των εταιριών ''Σ. Ν. Μπρέγιαννος - Γ. Ν. Μπρέγιαννος και Συνεργάτες ΑΕΔΕ'', “World Wide Wheel Transport & Logistics”,”Αρκαδιανή” και “Οπτικοακουστικά ΗΧΟΣ-Ε. Σμυρνιώτης”, των εστιατορίων “Grand Challet” και “Sunset”, του πρακτορείου Destino Tours, του Κτήματος Σπυρόπουλος και του Κτήματος Τσέλεπου.

Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό ΡαδιόφωνοΤρίπολης, Αρκαδικά Νέα, Καθημερινά Νέα. Αρκαδικές Ειδήσεις και arcadia kalimera.gr Για το έντυπο της εκδηλώσεως με τις εργασίες των αριστευσάντων μαθητών πατήστε εδω

ΦΙΛΟΙ ΔΑΕ: Στο πλαίσιο των εορτασμών της συμπλήρωσης της πρώτης πενταετίας της λειτουργίας της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο θέσπισε τη δημιουργία του Κύκλου των ΦΙΛΩΝ, που παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30,
11526 ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΡΟΥΡΓΊΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 πμ - 5 μμ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο: 
+(30) 2106983080
Κινητό: 
+(30) 6986612788
Fax: 
+(30) 2106918883
Email +
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.